Recadrarea este unul dintre cele mai puternice si rapide unelte de schimbare dezvoltate pana acum in NLP. De cele mai multe ori functioneaza instant, prin schimbarea cadrului si rearanjarea hartii mentale , avand un impact major asupra comportamentelor.
Inainte sa definim cuvantul “recadrare” e nevoie sa intelegem ce inseamna “cadru” sau “incadrare”. Conceptul de “cadru” se refera la un punct de vedere din prisma caruia vedem lumea, nascut din experientele personale sau din cele din jurul nostru. Experienta in sine nu are nici un sens. Ea exista pur si simplu. Noi ii oferim un sens in functie de convingeri, valori si in functie de lucrurile care ne plac sau nu ne plac. Cu alte cuvinte reprezinta insemnatatea pe care o oferim evenimentului in sine. Cand o persoana are o experienta care nu-i place, ce nu ii place e de fapt raspunsul ei fata de experienta respectiva. Nu e nimic gresit in legatura cu anumite cadre pe care le folosim in diferite situatii, cu exceptia cazului cand respectivul cadru ne provoaca suferinta si neplaceri.
Modul nostru de a schimba raspunsul e sa intelegem ca raspunsul in sine nu e bazat pe ceea ce se intampla in experienta senzoriala, el e bazat pe interpretarea pe care o dam.
“Un semnal are sens doar în cadrul sau contextul în care îl percepem”.
Anthony Robbins
Avem tendinta sa incadram lucrurile pe baza modului in care le-am perceput in trecut. De multe ori, schimband standardele obisnuite de perceptie, cream mai multe optiuni pentru viaţa noastra. Daca privim acea situatie din alt punct de vedere, ne putem schimba modul in care reactionam in viata. Ne putem schimba reprezentarea sau perceptia in legatura cu orice si instant, ne putem schimba starile, comportamentele si actiunile. La acest lucru se refera recadrarea. Recadrare este arta si stiinta de a aranja cuvinte si actiuni, in scopul de a modifica perspectiva personala sau a altei persoane intr-o anumita situatie, cu intentia de a initia o schimbare in comportament.
“Viata nu e ceva static. Singurii oameni care nu se razgandesc sunt cei cu mintea dusa, cei din ospicii, cei care nu pot si cei in cimitir.”
Everett Dirkren
Cum putem folosi Recadrarea?
Mintea noastra e de multe ori bombardata cu ganduri negative, cu imagini si lucruri care ni s-ar putea intampla si sute de motive care ne trag inapoi din ceea ce vrem sa facem. Partea interesanta e ca 80-90 % dintre lucrurile pentru care ne facem griji nu se vor intampla niciodata.
La fel spunea si Mark Twain “sunt acum un om batran si am cunoscut extrem de multe probleme, insa majoritatea dintre ele nu mi s-au intamplat vreodata”.
Nu avem puterea sa schimbam evenimentele, insa ceea ce putem face e sa le punem intr-un cadru convenabil noua. Suntem liberi sa ne schimbam orice gand vrem intr-unul mai pozitiv. Daca am face asta cu fiecare gand, sunt sanse mari ca viata sa treaca pe langa noi; in schimb putem sa ne ocupam de cele care ne produc cu adevarat un discomfort.
Daca iti vei lua timpul necesar, in timp ce citesti acest articol in continuare, iti vei da seama de cadrele pe care le folosesti in mod obisnuit si in acelasi timp, vei obtine altele noi. Imagineaza-ti ultima data cand aveai o intalnire, iar respectiva persoana a intarziat. Ce cadru ai folosit? Ai considerat ca ar fi o lipsa de respect? Sau poate te-ai gandit ca i s-a intamplat ceva? Ce cadru folosesti cand ai de-a face cu o despartire? Intri in depresie? Sau mai degraba o consideri o lectie de viata? Care e viziunea ta despre taxe si impozite? Ai mereu un nod in gat cand mergi sa platesti impozitul si facturile? La un moment dat cineva mi-a spus: “Iti doresc sa platesti cat mai mult impozit!” “Poftim?!” “Da, deoarece cu cat platesti mai mult impozit, cu atat ai si tu mai multi bani!”
Opreste-te un timp si aminteste-ti alte situatii din trecut, gandeste-te ce alta varianta ai mai fi avut la momentul respectiv si intreaba-te cum te-ar fi putut influenta? Ce stare ai fi avut si cum te-ai fi comportat? I-ati timpul de care ai nevoie, pune-ti experientele intr-o alta lumina si fii atent la schimbari!
Recadrarea presupune schimbarea felului in care percepi un eveniment, inclusiv schimbarea sensului. Cand perceptia se modifica, reactiile si comportamentul se vor modifica si ele. Recadrarea prin limbaj iti permite sa vezi cuvintele intr-un mod diferit si asta transforma semnificatiile.
Exista 3 tipuri principale de recadrare:
Intelesul oricarui comportament sau eveniment exista numai in raport cu contextul in care are loc. Fiecare comportament este util sau adecvat intr-un anume context. Cand auzi pe cineva folosind sintagme de genul: “Sunt prea…” sau “Acea persoana e prea…”, persoana respectiva se plange pentru ca a plasat acel comportament intr-un context care o dezavantajeaza. Poti recadra afirmatia punand intrebarea: “In ce context acest comportament ar avea valoare?”
Exemple
“Sunt de-a dreptul obsedat de toate detaliile minore.”
“Sunt mult prea incapatanat.”
“Sotul meu lucreaza toata ziua, nu mai avem timp de nimic.”
“Mereu aman lucrurile si nu le duc la bun sfarsit.”
Recadrare: “Este posibil ca el sa vrea sa ma ajute si nu stie alta modalitate prin care sa isi ofere sprijinul.”
Recadrare: “Perfect! Vei economisi un sac de bani cu consumul de benzina.”
Recadrare: “Cu siguranta are multe cunostinte si lucuri inteligente de spus.”
Recadrare: “Intotdeauna ea te ajuta sa ajungi la timp la servici.”
Sunt recunoscator statului pentru impozitele si taxele pe care le platesc, pentru ca inseamnaca sunt angajat.
Ma bucur ca sotul meu ajunge tarziu acasa, pentru ca inseamna ca doarme cu mine si nu cu altcineva.
Iti recomand sa citesti si acest articol in care vei afla cum recadrarea poate lua forme surprinzatoare: Descopera calitatea defectului tau!
La vita e bella (Life is good), o reprezentare de exceptie, in care este prezentata o familie de evrei captiva intr-un lagar de concentrare in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial. Tatal, Guido (Roberto Benigni) un personaj incantator, pune intreaga scena din interiorul lagarului intr-o alta lumina, sub forma unui joc de lupte intre echipe, astfel incat fiul sau, Giosue (Giorgio Cantarini), de numai cativa anisori, sa nu fie afectat de cruzimea si efectele situatiei.
Recadrarea este un proces natural care are loc la fiecare experienta de care avem parte. Indiferent ca suntem constienti sau nu, privim experientele si evenimentele prin unul din cadrele specifice hartii noastre mentale.Fii atent la cadrele pe care le folosesti, experimenteaza fiecare parte cu noi optiuni si alege variantele care ti se potrivesc cel mai bine. In acelasi timp lasa-ti curiozitatea sa patrunda dincolo de limite si lasa-te surprins de alegerile tale.
…ah, si, doamnelor, nu ati aflat inca?! Caloriile sunt acele mici fiinte care se furiseaza in garderoba dumneavoastra si va modifica hainele, facandu-le mai mici, in timp ce dumneavoastra dormiti linistite…
Cordial,
Horatiu Uifalean