Intr-un alt articol despre Linia Timpului am descris pasii tehnicii “Explorarea si recadrarea metaforei Liniei Timpului”. In radurile ce urmeaza voi enumera caracteristicile si comportamentele oamenilor in functie de perceptia pe care o au asupra timpului pentru ca – da! – personalitatea noastra este diferita in functie de cum traim timpul in interiorul nostru. Si avem 3 tipologii de baza ale perceptiei timpului, tipologii care se regasesc foarte frecvent in proportii diferite in populatie, respectiv ele se combina in proportii diferite in interiorul persoanei. Ce vreau sa spun este ca este dificil de gasit o persoana care sa fie 100% de un anumit tip in toate aspectele vietii ei: familial, profesional, hobby etc.
In timp (in time): acest fel de a percepe timpul este specific persoanei care isi traieste evenimentele asociat, adica este foarte prezenta in ceea ce face, simte si isi exprima emotiile foarte usor in legatura cu asta. Este persoana care, daca ai ruga-o sa iti indice cu mana unde se afla prezentul ei, va raspunde ca “aici, pe locul pe care stau” sau in fata ei, despre viitor ar arata ca se afla in fata, iar trecutul il va indica in spatele ei. Inca o varianta este ca ar putea indica prezenta intregii Linii in interiorul corpului ei. Dintre caracteristicile acestui mod de a percepe timpul: persoana traieste intens si in prezent. Prefera sa aiba optiuni nelimitate si sa lase portite de iesire in tot ceea ce face. Cand isi aminteste sau isi imagineaza ceva, traieste intens/asociat acel lucru, iar raspunsul este mai degraba unul emotional decat rational. Ii e greu sa faca planuri, iar ideea de agenda la purtator le vine greu de acceptat – “traieste clipa” este dictonul dupa care se ghideaza, mai mult sau mai putin constient. Ora fixa este pentru aceasta persoana optionala si va intarzia des la intalniri, iar din aceasta cauza poate fi catalogata drept o persoana neserioasa, cu capul in nori etc. Sa fixeze termene limita este o mare drama, iar munca si jocul/distractia sunt privite cu o la fel de mare importanta. Nu este foarte buna planificatoare si, desi isi propune foarte multe lucruri de facut, nu se poate concentra decat asupra unei singure sarcini o data. La petreceri este des stiuta ca sufletul petrecerii. Nonverbal, este persoana care se plimba inainte si inapoi, ca pe o linie, atunci cand vorbeste la telefon; arata cu mana in spate in legatura cu evenimente ce au avut loc mai demult. Verbal o veti auzi des: “pfuu, nu mi-am dat seama cand a si trecut timpul”; “lasa-ti trecutul in spate”; “am toata viata inainte” etc. Aceasta tipologie le este foarte caracteristica arabilor, dar si latinilor. Ca si exemplu de personalitate in care regasim 100% perceptia “in time” este personajul Kramer, din serialul Seinfeld. Repet, rar gasim in populatie un Kramer total, deoarece fiecare din noi, in functie de interesele si prioritatile pe care le avem, putem jongla cu perceptiile.
Prin timp (trough time): aici se regaseste persoana care apartine Occidentului (mai ales Anglia, Germania, tarile nordice). Este persoana care va indica trecutul in partea stanga, prezentul in fata, iar viitorul in dreapta. Traieste disociat de Linia Timpului, insemnand ca evenimentelor trecute si viitoare, odata accesate, le raspunde mai degraba rational decat emotional. Este persoana buna stratega, buna planificatoare, buna organizatoare deoarece se orienteaza mai curand asupra ansamblului decat a detaliilor. Respecta termenele si are o agenda bine pusa la timp pe care o respecta cu sfintenie. Munca este privita serios, distractia este privita ca o joaca. Uneori, prin felul calculat pe care il are, isi atrage etichete ca: prea rece, prea calculata, prea nu se lasa dusa de val etc. Cred ca ideea de management al timpului este un concept inventat de aceasta persoana. Uneori, risca sa piarda frumusetea emotionala a diferitelor evenimente tocmai pentru ca se disociaza de ele. Este persoana care priveste des ceasul, ba chiar poate face o apreciere exacta a trecerii timpului fara sa se ajute de ceas – respecta timpul ei si pe al celorlalti. Intelege semnificatia dictonului “Time is money”. Si o veti auzi des: “sa nu uitam de ce am venit”; “haideti sa nu pierdem vremea”; “sa revenim la subiect”; “timpul e de partea mea” etc. Ca si exemplu de personalitate in care regasim perceptia prin timp este personajul Victor Newman, din filmul Tanar si nelinistit.
Intre timp (between time): aceste persoane traiesc asociate cu prezentul , iar in fata lor, la o distanta de un brat, spre stanga au trecutul, iar spre dreapta viitorul. Imprumuta caracteristici de la cele 2 categorii de mai sus, in functie de situatia in care se afla. “Sunt presat de timp” este unul din lucrurile pe care il spun des.
Perceptia asupra timpului este fundamentala pentru viata noastra psihica si este adanc inradacinata in interiorul nostru. Raspunsul la intrebarea “este innascuta sau modelata perceptia pe care o avem asupra timpului?” nu este la fel de important ca faptul ca ea poate fi schimbata. Pentru ca fiecare dintre noi sa avem viata plina de succes, armonie si semnificatie este important sa ne adaptam relatiilor pe care le avem, obiectivelor pe care ni le propunem si astfel, dipunand de o alegere reala de perceptie a timpului, putem sa ne construim viata pe care ne-o dorim, cu tot ce inseamna ea pentru fiecare dintre noi. Principalele metode pe care eu le-am testat si au dat rezultate in schimbarea perceptiei timpului sunt: interventiile concrete cu tehnici de pe Linia Timpului, vizualizarea constanta a celor 3 perceptii de timp si in vivo.
De exemplu, inainte sa ma hotarasc ca misiunea mea personala este de a-mi aduce aportul in viata oamenilor ca si trainer, indiferent de mediul in care actionam (profesional, familial, personal etc) ma comportam ca o persoana foarte in time. Eram foarte jucausa si emotionala, respingeam din tot sufletul ideea de stabilire de obiective, de program concret, de termene limita, de agenda. Munceam ineficient pentru ca ma epuizam in detalii ce nu-mi foloseau. Dupa ce am inceput munca de trainer, mi-am dat foarte repede seama ca, pentru a evita un burn-out, ar fi bine sa ma organizez d.p.d.v. al activitatilor, al timpului, al oraselor in care sa imi desfasor activitatea. Si lucrurile au iesit bine si continua sa mearga: am agenda colorata pe activitati si orase, stiu ce voi face pana anul viitor pe vremea aceasta (evident, daca lucrurile vor merge asa cum mi le-am planuit), nu ma mai pierd in proiecte care nu sunt in acord cu valorile mele si ma ghidez mult dupa formula lui Pareto – 20% din eforturi, iti vor aduce 80% din rezultate. Am continuat sa ma comport in time in familie, cu prietenii, in activitati recreative. Concluzionand, metodele pe care le-am folosit-o eu pentru a-mi schimba perceptia asupra timpului au fost atat intervetiile pe care le-am lucrat de-a lungul procesului meu de dezvoltare personala si profesionala, cat si in vivo, la locul de munca.
Si pot sa fiu sigura ca te-ai regasit pe tine si pe alti apropiati ai tai in descrierile de mai sus si ai inteles acum de ce te intelegi mai bine cu unii decat cu altii. Sper sa-ti fie de folos informatiile si, daca ai intrebari de orice fel legate de acest subiect, iti stau cu drag la dispozitie la contact@mariacotoi.ro .
Cordial,
Maria 🙂