Desi ati crede ca m-am costumat pentru Halloween, nu-i asa. Nu ma omor dupa sarbatoarea asta si n-am studiat-o sa aflu ce reprezinta, deci zic pas. Si nici nepoata lui Joker nu sunt.
In schimb, m-am gandit sa scriu cateva lucruri despre Pata Oarba, acea zona din personalitatea noastra care ne ramane ascunsa noua insine, insa ceilalti o vad, fiindca urla din noi. Putem s-o numim si punctul mort, ca acela cand esti la volan, fiindca nu avem acces vizual la ceea ce se afla acolo, in zona respectiva.
Oare de ce m-ar interesa sa stiu ce se afla in aceasta Pata Oarba? Ce beneficii as avea de aici? Multe. In primul rand, aceasta zona din mine la care au altii acces, dar pentru mine este inconstienta, modeleaza relatiile pe care le am cu oamenii. Adica oamenii relationeaza cu mine in functie de ce informatii le dau din Pata Oarba. Si reactioneaza intr-o masura extrem de mare. Degeaba am eu o parere buna despre mine, ma consider minunata, sociabila, empatica, deschisa, daca inconstient transmit celor din jur semnale ca sunt fix pe dos de cum consider eu ca sunt – oamenii vor relationa cu mine in concordanta cu dosul pe care li-l arat (din Pata Oarba), nu in concordanta cu ceea ce cred eu despre mine.
Multi oameni din jurul meu – extrem, extrem, extrem de multi – se considera persoane deschise, flexibile, dornice de schimbare. Si spun des lucrurile astea oricui vrea sa le auda, insa micro sau macro-comportamentele lor arata cu totul altceva. Si atunci, aceasta discrepanta dintre vorba si fapta este cea care ii face pe ceilalti sa nu reactioneze la persoanele “deschise, flexibile etc”, ca atare, ci sa le ocoleasca, sa le ascunda lucruri, sa nu aiba incredere in ele.
Multe persoane spun ca isi doresc o relatie armonioasa, ca vor sa iubeasca si sa fie iubite, insa felul in care se trateaza pe ele insele in primul rand (nu mai vorbim de partener/a) este unul deloc in concordanta cu spusele persoanei. Cum sa ajungi sa iubesti si sa te iubesti, daca minti si te minti, te risipesti intr-o mie de lucruri marunte si numesti asta viata, mananci prost si dormi si mai prost, casti gura la gunoiul mediatic, te bagi si te ia valul in orice conflict care nu te priveste? Cand nu ai grija de tine, degeaba iti doresti o relatie armonioasa – cine sa te vrea asa dizarmonios, cand nici tu nu te vrei?!
Un alt motiv pentru care e important sa descoperi ce se afla in Pata ta Oarba este ca vei deveni mai putin ipocrit, mai ales fata de tine insati/insuti. Te cunosti mai bine, descoperi care ti-s vulnerabilitatile, limitele, punctele forte etc si poti iesi in lume fara sa te mai arate lumea cu degetul:”Uite ce are asta pe față!!!”
Oamenii sunt draguti unii cu ceilalti (a se citi ipocriti unii cu ceilalti) si nu-ti vor spune direct “mai, vezi ca furi curent!”, pentru ca si ei, la randul lor, au rujul lor pe fata si kilowații lor de curent furat, insa comportamentele nu si le pot regla, fiindca acestea ne sunt in foarte mare masura conduse de Inconstient si asta este sansa noastra in lucrul cu Pata Oarba.
Observa! Cine vine spre tine si cum o face? Cine fuge de tine? Cine iti da o gramada de sarcini de facut? Cine iti zambeste des? Cine te abuzeaza? Cine te alina? Fata de fiecare persoana tu transmiti ceva din Pata Oarba, poate ca te mira, poate ca nu – insa orice-ar fi, daca nu-ti convine, incepe sa sapi si sa intelegi ce se intampla. Cum? Pasul doi.
Feedback. Inspira adanc si solicita-l direct. Intreaba clar si ramand in contact cu persoana: “Am ceva pe față? Te-am vazut ca reactionezi intr-un anumit fel la mine si vreau sa inteleg ce se intampla? Ce din mine iti transmite asta si asta si aialalta?”
Asta daca vrei, cu adevarat sa intelegi. Ca poti sa te opresti si aici – ceri omului feedback, se simte in siguranta sa ti-l dea si tu ii replici: “Ba pe-a ma-tii! Tu vorbesti, mai terchea-berchea?!” Eu am cativa oameni care mi-au cerut feedback, li l-am dat si nu mai vorbesc nici azi cu mine. Una e sa-l ceri, alta e sa-l integrezi si sa-l folosesti in beneficiul tau si alta e sa-l arunci inapoi ca pe un carbune prea incins si pe care nu-l poti tine in maini.
Ultimul pas: corecteaza comportamentele care nu-ti plac. Fix atat de simplu este. Este?! Este. Cei din jur ne sunt oglinzi in care ne putem privi si ne vedem exact asa cum suntem. Si tot ei sunt cei care ne ajuta sa ne corectam comportamentele, sau pentru care corectam unele comportamente. Doar daca e important pentru noi sa ramanem in contact cu oamenii si cu noi insine, daca nu, nu.
De foarte multe ori, ce este in Pata oarba reprezinta buturuga mica ascunsa in iarba care rastoarna carul mare cu tot cu noi in el, cand ne e lumea mai draga. Uneori buturuga mica mai poate fi si exterioara, ca nebunul/inocentul care ne desconspira intreaga sarada: “Imparatul este gol! Nu are haine pe el!”. De aceea, a observa/a ne observa, a cere feedback si a ni-l integra, a schimba/corecta comportamentele nedorite reprezinta chei valoroase in a deschide usa spre o viata mai buna, mai echilibrata. In plus, mai era treaba aia cu “informatia inseamna putere” – exact, cu cat stii mai multe despre tine, cu atat devii mai puternic, mai greu de controlat de cei din jur si mai stapan pe propria viata.
Si… ziceati ca am ceva pe față?!