“O femeie bãtrâna din China avea doua vase mari, pe care le atârna de cele douã capete ale unui bãt, si le cãra pe dupã gât. Un vas era crãpat, pe când celalalt era perfect si tot timpul aducea întreaga cantitate de apa. La sfârsitul lungului drum ce ducea de la izvor pana acasã, vasul crãpat ajungea doar pe jumãtate. Timp de doi ani, asta se întâmpla zilnic: femeia aducea doar un vas si jumãtate de apã.
Bineînteles, vasul bun era mândru de realizãrile sale. Dar bietului vas crãpat îi era atât de rusine cu imperfecþiunea sa, si se simtea atât de rãu ca nu putea face decât jumãtate din munca pentru care fusese menit! Dupã 2 ani de asa zisã nereusitã, dupã cum credea el, i-a vorbit într-o zi femeii lângã izvor: “Mã simt atât de rusinat, pentru ca aceastã crãpãturã face ca apa sa se scurgã pe tot drumul pânã acasã!” Bãtrâna a zâmbit, “Ai observat ca pe partea ta a drumului sunt flori, insã pe cealaltã nu?” “Asta pentru ca am stiut defectul tãu si am plantat seminte de flori pe partea ta a potecii, si, in fiecare zi, în timp ce ne întoarcem, tu le uzi.” “De doi ani culeg aceste flori si decorez masa cu ele. Dacã nu ai fi fost asa, n-ar mai exista aceste frumuseti care împrospãteazã casa.”
Cand i-am dat prietenei mele sa citeasca aceasta metafora, a inceput sa rada:”Deci din aceasta cauza te-ai facut tu trainer – ca vorbesti prea mult!”. M-am amuzat si cred ca, pana la un punct ii dau dreptate. Pentru ca toti avem defecte de care nu suntem mandri sau pe care ceilalti ni le-au subliniat in defavoarea noastra, uitam ca aceste defecte poarta in ele tocmai samanta unui mare dar. Daca vorbesti prea mult si doresti sa impartasesti si celorlalti din interiorul tau, cu o pregatire adecvata, poate ca poti fii trainer. Daca esti o persoana foarte sensibila si consideri lucrul acesta un neajuns, ai putea sa iti transformi sensibilitatea intr-o forma de arta: sa canti, sa pictezi, sa dansezi, sa scrii poezi. Daca esti obsedat de detalii si lucruruile trebuie sa fie mereu perfecte, poate ca ti se potriveste o cariera ca organizator de evenimente. Daca esti o persoana timida, poate ca tocmai timiditatea ta te poate face sa iti dezvolti observatorul interior si sa descoperi lumea si oamenii din jurul tau. Deunazi una dintre cursantele pe care le am in formarea NLP era suparata pe ea insasi ca este prea timida si, evident, lucrul acesta o deranja in relatiile cu ceilalti. Surpriza a venit insa, atunci cand, la una dintre aplicatiile din curs, fiecare cursant trebuia sa creeze metafore despre lucrurile importante din viata. Cursanta noastra ne-a oferit atunci una dintre cele mai placute experiente de grup: ne-a impartasit cele mai frumoase metafore pe care ea le-a creat ad-hoc.
Exemple mai sunt o multime si cred ca si tu poti sa dai cateva din propria experienta. Iar daca vei considera ca nu ai defecte sau ca nu le poti spune pe nume, intreaba-i pe cei care te cunosc: sunt o sursa importanta si bogata de informatii despre tine. Ia aceste lucruri pe care le aflii si transforma-le in avantajul tau. Nu costa, nu doare si nu ai ce pierde!
Cordial,
Maria 🙂